Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których potraw.
Wino Niemcy
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.