Kuchnia polska uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite ceremoniały, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, że najważniejszym oraz w najwyższym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma właściwie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyborna i sycąca.